czerwca 09, 2020

Zupa-krem z pokrzywy



Dzisiaj przychodzę z przepisem na zupę-krem z... pokrzywy :)
Polecam ją naprawdę każdemu, nawet tym, którzy nie mogą się przekonać do smaku pokrzywy. Zupa ma swój niepowtarzalny, delikatny smak i naprawdę nie powiedzieli byście, że jest z pokrzywy. Wypróbujcie koniecznie! Życzę Wam wszystkiego smacznego! :)


Składniki:
(6 porcji)
  • 2 garści liści młodej pokrzywy
  • 1 garść liści szpinaku
  • 2 łyżki masła
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 pietruszka
  • 10 cm. kawałek zielonych części pora
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 2 - 2,5 szklanki wody
  • 1 łyżeczka listków tymianku
  • sól
  • świeżo mielony zielony pieprz
  • 2 łyżki startego parmezanu (opcjonalnie)


Pietruszkę i ziemniaki obierz, pokrój w kosteczkę. Cebulę, czosnek i pora posiekaj.
W garnku rozpuść masło, wrzuć cebulę i czosnek, podsmażaj przez 2 minuty. Dodaj ziemniaki, pietruszkę i por. Smaż 2 minuty. Wlej wodę i wsyp łyżeczkę soli. Gotuj pod przykryciem 20 minut.
Do zupy wrzuć pokrzywę, szpinak i tymianek. Gotuj 5 minut. Wlej śmietankę i doprowadź do zagotowania. Dopraw zupę pieprzem i ewentualnie solą. Zmiksuj na krem.
Podawaj posypaną listkami tymianku i parmezanem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz