listopada 28, 2020

Żurawinowe crumble z cynamonem i słonecznikiem



Gdy temperatura na zewnątrz spada a ja mam ochotę na coś słodkiego - odpalam piekarnik :) Okres jesienno-zimowy to idealny czas na małe co nieco w postaci owoców pod chrupiącą ciepła kruszonką. Moja zimowa wersja crumble składa się z żurawiny i cynamonu. Dodatek słonecznika to również miła niespodzianka dla kubków smakowych :)


Składniki:

(4 porcje)

  • 400 g. żurawiny
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 110 g. masła
  • 150 g. mąki pszennej
  • 100 g. cukru białego
  • 1/2  łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 4 łyżki łuskanego słonecznika

Żurawinę rozłóż do czterech naczynek do zapiekania. Do każdego wsyp po łyżce cukru trzcinowego.

Z mąki, masła, cukru, cynamonu, kardamonu i pestek słonecznika zagnieć ręką kruszonkę.

Piekarnik rozgrzej do 180°C.

Kruszonkę nałóż na porcje żurawiny i cukru trzcinowego. Wstaw do piekarnika i zapiekaj przez 25 minut. 

Podawaj na ciepło.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz