Składniki:
(keksówka o długości 23-25 cm.)
- 200 ml. brandy
- 2/3 szklanki rodzynek
- 2/3 szklanki posiekanych suszonych daktyli
- 2/3 szklanki posiekanych suszonych moreli
- 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżki miodu
- 3 jajka
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 200 g. miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru
Skórka pomarańczowa
- skórki z 2 pomarańczy
- 2/3 szklanki wody
- 2/3 szklanki cukru
Skórki pomarańczowe (bez białych części) posiekaj w cienkie paseczki. Przełóż do rondelka i zalej wodą, gotuj 2 minuty. Przecedź i jeszcze raz powtórz czynność ze świeżą wodą. Z wody i cukru ugotuj syrop, włóż odcedzone skórki pomarańczowe i gotuj 5 minut. Odcedź i rozłóż skórki na papierze do pieczenia. Wystudź.
Rodzynki, daktyle, morele, orzechy i skórki pomarańczowe (część odłóż do dekoracji) zalej brandy, przykryj i odstaw na 8 godzin.
Mąkę wymieszaj z sodą, kakao i przyprawą piernikową. Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Dodawaj po 1 jajku i dalej miksuj. Wsyp mąkę wymieszaną z pozostałymi składnikami, wlej miód i dokładnie wymieszaj. Na koniec przełóż do ciasta bakalie wraz z brandy, wymieszaj.
Piekarnik rozgrzej do 140°C. Ciasto przełóż do wysmarowanej keksówki o długości 23-25 cm. Piecz 2 godziny. Ozdób skórką pomarańczową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz