Składniki:
(blaszka o wymiarach 21/25 cm.)
Ciasto:
- 250 g. mąki pszennej
- 200 g. masła
- 2/3 szklanki cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa makowa:
- 300 g. mielonego maku
- 2 jajka
- 60 g. miękkiego masła
- 80 g. cukru pudru
- 3 łyżki miodu
- 60 g. rodzynek
- 100 g. kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 60 g. posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżeczki aromatu migdałowego
Lukier:
- 140 g. cukru pudru
- 1 łyżeczka miodu
- 4 łyżeczki soku z cytryny
Mak zalej wrzątkiem i odstaw do wystudzenia. Odciśnij z wody przez lniany ręcznik kuchenny.
Ciasto: Piekarnik rozgrzej do 180°C. Masło rozpuść i wystudź. Białka ubij z cukrem na sztywno, dodawaj po 1 żółtku i cały czas miksuj. Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszaj szpatułką. Wlej ostudzone masło i połącz z ciastem. Przełóż je na blaszkę (21/25 cm) wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą.
Masa makowa: Miękkie masło zmiksuj z cukrem pudrem, dodaj żółtka i ponownie zmiksuj. Dołóż mak, rodzynki, orzechy, skórkę pomarańczową, miód i aromat. Wymieszaj. Białka ubij na sztywno, przełóż do maku i delikatnie połącz. Masę makową wyółż na ciasto. Piecz 45 minut. Wyjmij z piekarnika i postaw blaszkę na kratkę do studzenia.
Składniki lukru miksuj przez minutę. Posmaruj nim wystudzony makowiec.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz