stycznia 02, 2021

Ciastka z kremem cappuccino i orzeszkami



Składniki:

(około 25 sztuk)

Ciastka:

  • 300 g. mąki pszennej
  • 225 g. masła
  • 1,5 łyżki kwaśniej śmietany 18%
  • 1 białko
  • 60 g. cukru pudru 
Krem cappuccino:
  • 300 ml. mleka
  • 125 g. cukru
  • 30 g. proszku cappuccino śmietankowego Mokate
  • 17 g. mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka
  • 12 g. żelatyny
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 85 g. masła
Oraz:
  • 70 g. łuskanych orzechów włoskich
  • 3-4 łyżki mąki do podsypywania



Orzechy posiekaj na drobne kawałeczki.

Mąkę posiekaj razem z masłem na blacie, dodaj śmietanę i zagnieć ciasto rękami. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 3 godziny.

W tym czasie przygotuj krem. Mleko zagotuj z 100 g. cukru i kawą cappuccino. Odstaw.
Żółtka wymieszaj z mąką ziemniaczaną i pozostałym cukrem.
Żelatynę załej zimną wodą i wymieszaj do nasiąknięcia. 
Do mleka z kawą wlej żółtka cały czas mieszając trzepaczką. Postaw garnek na ogniu, podgrzewaj i cały czas mieszaj, aż do zagotowania i powstania gęstej masy.
Zdjemij krem ze źródła ciepła, dodaj napęczniałą żelatynę oraz masło pokrojone w kosteczkę. Wymieszaj bardzo dokładnie. Wierzch kremu przykryj kawałkiem folii do żywności (tak aby dotykała jej powierzchni) i odstaw do całkowitego wystudzenia.

Piekarnik rozgrzej do 180°C.

Białko jaja miksuj z cukrem pudrem do powstania lukru.

Schłodzone ciasto podziel na 3 części. Kiedy jedną wałkujesz, pozostałe włóż z powrotem do lodówki. Rozwałkuj placek o grubości 3 mm. i wycinaj ciastka o średnicy 6 cm. Układaj ciastka na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w małych odstępach od siebie. Wierzch smaruj lukrem za pomocą pędzelka. Piecz przez 8-10 minut, aż ciastka zaczną się rumienić na górze i od spodu.

Po wystudzeniu ciasteczka przekładaj kremem cappuccino. Brzegi złożonych ciastek również smaruj kremem i obtaczaj w orzechach.

*Post nie jest sponsorowany.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz