stycznia 26, 2021

Steki z selera z sosem grzybowym



Czy jedliście już warzywne steki? Ja postawiłam na seler i powstała naprawdę przepyszna alternatywa dla mięsa. Stek z selera jest bardzo aromatyczny, doprawiony sosem sojowym i pachnący rozmarynem :)


Składniki:

(2 porcje)

  • 2 plastry korzenia selera o grubości 3 cm
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 gałązka rozmarynu
  • sól, pieprz

Sos grzybowy:

  • 40 g. suszonych podgrzybków
  • 4 pieczarki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki śmietanki 30%
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 gałązki tymianku
  • 1,5 szkl. wody z gotowania grzybów
  • sól, pieprz

Purée ziemniaczane:

  • 4 średnie ziemniaki
  • 1/4 szklanki śmietanki 30%
  • 2 łyżka masła



Suszone grzyby zalej wodą i mocz całą noc. Ugotuj w tej samej wodzie 15 minut. Odcedź, a płyn zachowaj. Grzyby posiekaj.

Na maśle smaż chwilę drobno posiekany czosnek. Dodaj pokrojone w kostkę pieczarki, smaż aż zmiękną. Dodaj posiekane grzyby, listki tymianku i płyn z gotowania grzybów. Gotuj 5 minut. Dopraw solą i pieprzem. Śmietankę wymieszaj z mąką i odrobiną wody, wlej do grzybów i podgrzewaj, aż sos się zagęści.

Plastry selera gotuj na parze 20 minut. Trzymaj w cieple.

Ziemniaki ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Odcedź i przeciśnij przez praskę, wymieszaj ze śmietanką i masłem.

Na oliwie smaż plastry selera ugotowane na parze. Podlej sosem sojowym i wrzuć gałązkę rozmarynu. Dopraw solą i pieprzem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz